• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası


                                         DORUK DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ
                                                                           DORUK MOUNTAINEERING AND NATURE SPORTS CLUB   
                                          
                                                                   İNSANA SAYGI, DOĞAYA SAYGI / RESPECT FOR NATURE RESPECT FOR PEOPLE

            I          I         I    

RAFTİNG DERS NOTLARI

RAFTİNG NEDİR ? : 
Rafting akış hızı yüksek nehirler veya dereler üzerinde yapılan bir su sporudur .

RAFTİNG SPORUNDA AMAÇ
Raftingte asıl olan başlangıç noktasından başlayarak parkurun / müsabakanın bitimine kadar içinde bulunan botu devirmeden kürekle yönlendirilerek suyun içinde bulunan engeller ve kayaların arasından geçirerek bitişe varmaktır .

RAFTİNG YAPARKEN KULANILAN MALZEMELER:
Raftingin ana malzemesi ;

1. RAFTİNG BOTU : 
Bot kavçuktan yapılmış olup çarpmalara ve sürtünmelere karşı direçli hale getirilmiştir. Değişik büyüklükte (Kulanıcı sayısına göre) olup içi havaya doldurulduktan sonra kulanıma hazır hale gelmektedir.

Bot şiştikten sonra botun büyüklüğüne bağlı olarak;
Botun orta kısmında 2 , 3 veya 4 sıralı olarak oturma yerleri yapılmıştır.
Botun kenar kısımlarına oturularak etkinlik yapılmaktadır.

2 . KASK : Botun devrilmesi durumunda botta bulunanların başlarını çarpmalara karşı korumak için plastikten veya fiberglastan yapılmış malzemelerdir . Kaskın çenesnin altında bağlanması için çabuk ayrılabilen kilipsi vardır . Kaskın üzerinde bulunan delik veya yarıklar fazla ısının dışarı atılmasını sağlamaya yarar .

3 . KORUYUCU YELEK ( Can kurtarma yeleği ) 
Nehir / Dereye düşen raftcının kafasını kayalara çarpması sonucu bilincini yitirmesi veya kaza sonucu hayati idamesini yapamamsı durumunda vücudunun suya batmasını önlemk ve kafasının her durumda suyun üzerinde kalmasını sağlamak için üretilmiştir.

Koruyucu yelek giyildikten sonra vücuttan çıkmasını önlemek için baglarla vücuda bağlanmalıdır. Bu nedenle Müsabaka veya antrenman başlamadan önce giyilmesi zorunlu olan bir malzemedir. İçi suya batmayan malzemelerle doldurulmuştur. Değişik reklerde üretilmiştir bunun ; Nedeni suya düşen raftcının kısa sürede gözükmesini sağlamaktır.

Koruyucu yeleğin kumaşı ıslanmayan kumaştan yapılmıştır. Kumaş ıslansa bile kolay kuruyan kumaşlardan yapılması uygundur.

Yeleğin üzerine suyun üstünde kalan kısımlara reflektör görevi yapan reflektörler takılmıştır böylece gece aramalarında kolaylık sağlanmıştır.

4 . YAĞMURLUK : 
Raftcıların iç kıyafetlerinin fazla ıslanmasını önlemek ve vücut ısısını korumak için plastikten yapılmış bir malzemedir. Yağmurluğun başlık kısmında bulunan ip başlığın sıkıştırılmasını sağlamakta kulanılmaktadır. Kolların kenarında bulunan çek yırt yağmurluğun kollarının sıkıştırılmasında kulanılmaktadır.

5 . KÜREK : 
Botun su içinde yönlendirmesini sağlamak için sertleştirilmiş plastikten yapılmış malzemedir. Suyun yoğunluğundan ( kaldırma kuvvetinden ) daha hafif olduğu için suyun üzerinde yüzebilmektedir.  Yapım özelliğine bağlı olarak değişik büyüklükte olanları vardır . Üretim özelliğine bağlı olarak değişik reklerde üretilmiştir. Anılan renkler ;kulanıcı küreğini suya düşürdüdüğü taktirde kolayca bulunmasını sağladığı gibi kürerklerin diğer kulanıcılar tarafından kolayca gözükmesini sağlar. Küreğin sap kısmının arkasında bulunan topuz küreğin elin içinden kaymasını önlemek için yapılmıştır.

6 . KURTARMA İPİ :
Bottan herhangi bir nedenle nehire/dereye düşen sporcuların kurtarılmasında kulanılan dinamik iptir.
Bota binildiğinde ipin bir ucu bota sabitlenir diğer ucu ise açık düğüm (Açık lup) yapılarak hazır hale getirilir. Bottan düşme meydana geldiğinde ip düşene doğru atılarak ipin tutulması sağlanır. Botun içinde bulunan ekip tarafından ip çekilerek düşen kişi bota alınır.

7 . AYAKABI :
Botun içinde giyilmek için üretilmiş özel ayakkabıdır. Ayakkabının altında botu yıpratacak veya yırtacak herhangibir metal parça bulunmamaktadır. Ayakkabıların altında bulunan delikler vasıtasıyla ayakkabının içine giren su kendiliğinden dökülmeyi sağlamaktadır. Bot ayakkabısı bulunmadığı durumlarda yumuşak tabanlı spor ayakkabısıda kulanılabilinir.

RAFTİNGİN ZORLUK DERECELERİ
Rafting yapılırken akarsunun zorluk derecelerine göre isimlendirilmektedir.

Zorluk derecesi nehrin :
1 . Suyun akış hızına ,
2 . Suyun debisine,
3 . Kayaların çokluğuna ,
4 . Akarsu yatağında bulunan doğal engellerin büyüklüğüne
6 . İki akarsuyun kavuşum noktası vs.
Suyun yolunu kesen doğal engeller genel akışın hızını ve yönünü etkilemektedir

Anılan etkiler suda :
1 . Dalgalanma ,
2 . Burgaç,
3 . Türbülans ,
4 . Akışın yönünün ani değişmesi ,
5 . Şelaleler vs.
Yukarıdaki bilgilere dayalı olarak akarsularda kontrolu sağlamak zordur .
Bu nedenle akarsulara . 1 den 6 ya numara kadar DERECE verilmiştir .

DERECE : AKARSUYUN ÖZELLİĞİ: 
1 . Akarsu çok basit akıntıya sahiptir. Küçük rapidlerin dışında herhangi rapid bulunmamaktadır.

2 . Akarsu basit akıntıya sahiptir. Küçük rapidlere ilaveten suyun içinde küçük kayalar ve dalgalar bulunmaktadır. Anılan kayalar ve dalgalar hiçbir tehlikeye sahip değildir.

3 . Akarsu orta hızlılıkta akıntıya sahiptir. Küçük rapidlere ilaveten suyun içinde orta büyüklükte kayalar ve dalgalar bulunmaktadır. Anılan kayalar ve dalgalar dikkatli olunmadığı takdirde tehlike meydana getirebilir. Görüş mesafesi bazı yerdeki dalgalarla kapanabilinmektedir.

4 . Akarsu yüksek hızda akıntıya sahiptir . büyük rapidlere ilaveten suyun içinde büyük kayalar ve dalgalar bulunmaktadır. Anılan kayalar, dalgalar ve burgaçlar meydana getirerek akarsuyun ani yön değişlerinin meydan getirmektedir. Düşüşlerin başlangıcı ve bitişi kesin olarak bilinmemektedir. Hırçın geçişler ve zorlu engeller bulunmaktadır.

5 . Akarsu çok yüksek hızda akıntıya sahiptir. Çok büyük rapidlere ilaveten suyun içinde çok büyük kayalar ve dalgalar bulunmaktadır. Anılan kayalar, dalgalar ve burgaçlar meydana getirerek akarsuyun
ani yön değişlerinin meydan getirmektedir. Arka arkaya meydana gelen düşüşlerin başlangıcı ve bitişi kesin olarak bilinmemektedir. Ani su bindirmeleri botu bükmekte yönünü beklenmedik derecede değişime zorlamaktadır. Uzun süreli ortak çalışmış bir birinin ne yaptığını bilen ekiplerin geçmesi tavsiye edilmektedir.

6 . Akarsuyun içinde metrelerce yukarıdan dökülen şelalelerden, suyu bölen kayalardan, girdaplardan, sık ve zorlu engellerden meydana gelmektedir. Geçişler bazen uzman raftingiciler tarafından imkansız olmaktadır.

TÜRKİYE'DE RAFTİNG YAPILAN AKARSULAR
Türkiye rafting yönünden bir cennet olarak değerlendirilmektedir. Her mevsimde rafting yapılacak akarsuların ve yörelerin olması antrenman kolaylığını ortaya çıkarmıştır.

S-N/AKARSU İSMİ/BÖLGESİ
1 . Köprü çayı Antalya
2 . Manavgat Çayı Antalya
3 . Alara çayı Antalya
4 . Dalaman çayı Muğla
5 . Munzur çayı Tunceli
6 . Murat ırmağı Erzincan-Bingöl
7 . Zamantı ırmağı Kayseri-Niğde-Mersin
8 . Fırtına Deresi Rize
9 . Çoruh nehri Artvin