• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası


                                         DORUK DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ
                                                                           DORUK MOUNTAINEERING AND NATURE SPORTS CLUB   
                                          
                                                                   İNSANA SAYGI, DOĞAYA SAYGI / RESPECT FOR NATURE RESPECT FOR PEOPLE

            I          I         I    

SOĞUK HAVALARDA DOĞA YÜRÜYÜŞÜNE HAZIRLIK
DORUK DAĞCILIK KULÜBÜNDEN BİLGİLENDİRME
Sevgili Doruklular
Kış geldi Meteorolojik şartlar göz önüne alındığında ;Yağmur-Kar-Sis-Nem -Soğuklar nedeniyle yazlın kullandığımız kıyafetlerimizi ve koruyucu üst katman giyisilerimizi hazırlamamoz gereklidir.
NASIL GİYİNMELİYİZ.
Dağcılıkta ve doğa yürüyüşünde 3 tip giyinme şeklimiz vardır. Özellikle soğuk havalarda LAHANA tipi giymemiz gereklidir. Doğru kıyafetleri giymek ve doğru malzemeleri taşımak , soğuk havalarda yapılan doğa yürüyüşlerini konforlu geçirebilmeniz için en önemli noktalardır. Katmanlı Giyinin : “Katman Sistemi” her biri ayrı bir fonksiyona sahip olan üç katmandan oluşmaktadır. Nem yönetimini sağlayan “Temel Katman” , yalıtımı sağlayan “Ara Katman” ve sizi rüzgar ,yağmur ve kar gibi dış etkenlerden koruyan “Dış Katman”. Katman Sistemine göre giyinmek aktiviteniz sırasında vucudunuzun verdiği tepkiye göre ekstra katman giymenize veya fazla olan katmanları çıkarmanıza olanak sağlar. Doğa yürüyüşü sırasında dinlenmeye geçtiğinizde daha fazla ısı yalıtımına ihtiyaç duyabilirsiniz, fakat harekete başladığınızda fazla katmanları çıkartarak terlemeyi önleme ihtiyacınız olabilir. Bu sağlığınız için çok önemlidir , çünkü insan vucudunun ıslak olduğu zaman 32 kat daha fazla ısı kaybettiğini unutmamalısınız. Pamuklu Giysilerden uzak durun : Doğal olmasından dolayı şehir kullanımında tercih edilen pamuklu giysiler ,aktiviteniz sırasında oluşan teri sünger gibi emerler ve ıslak kalırlar, akabinde ısınız vucudunuzdan uzaklaşır ve üşüme hissedersiniz. Bu sebeple outdoor aktiviteleriniz sırasında pamuklu giysilerden uzak durmalısınız
Şapka & Bere Giyin :
Soğuk havalarda baş bölgesinin özellikle boyun bölgesinin örtülü olması da vucut ısısının kaybını önleyecektir. Boyun ve burnunuzu örtün : Polar boyunluklar ihtiyaç olduğunda boynunuzu ve burnunuzu örtmenizi sağlar. Eldiven giyin ve fazladan bir çift eldiven yanınızda bulundurun : Hava şartlarına ve yaptığınız aktiviteye göre orta & hafif ağırlıklı polar eldiven veya su geçirmez kar eldivenleri giyebilirsiniz. Eğer hava şartları çok sert ise polar eldiveninizi su geçirmez eldiveninizin altına giymek de mümkündür. Kullandığınız eldivenin ıslanma ihtimaline karşı sırt çantanızda fazladan bir çift eldiven bulundurmanın her zaman iyi bir fikir olduğunu unutmayın.
Ayaklarınızı kuru tutun :
Yün & yün karışımı veya sentetik çoraplar doğa yürüyüşleri için en iyi seçimlerdir . Sadece iyi bir yalıtım için daha kalın bir çorap tercih ettiğinizde botunuz içindeki hava sirkülasyonunu kesip kesmediğine dikkat etmelisiniz. Eldivenlerde olduğu gibi , sırt çantanızda fazladan bir çift çorap bulundurmak da iyi bir fikirdir.. Tozluk kullanın :
Derin (bol) karda yaptığınız yürüyüşler sırasında su geçirmez / nefes alabilir tozluk kullanmak, ayaklarınızın kuru kalmasına katkı sağlayacaktır.
Baton kullanınız.
Uygun baton kullanımında ayaklarınız binen yükün 30%'u azaltabilirsiniz ve dengenizi sağlarsınız. Sırt Çantanız. Sıcak havalarda kullandığınız sırt çantası kışın yetersiz kalacaktır bu nedenle bütün eşyalarınızı alabilecek bir sırt çantası sizlere konfor ve kolaylık sağlayacaktır. Sırt Çantanızı doldurmanız. Yağışlı havalarda çantanızın içindeki eşyalarınızın ıslanmaması için sırt çantanızın içine büyük boy naylon poşet koyarak bütün eşyalarınızı bu torbanın için koyup ağzını bağlayabilirsiniz .
Panço .
Ripstop ( Yırtılmayan ) bir panço alırsanız sizi ve eşyalarınızı ıslak havada koruyacaktır.
SOĞUK HAVALARDA YÜRÜYÜŞÜN TADINI ÇIKARMAK İYİ MALZEMEDEN OLUŞUR.
SAYGI VE SEVGİLERİMİZLE DOĞA
YÜRÜYÜŞLERİ KOLU BAŞKANLIĞI 0 542 8334736
  
32 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın